2012.gada „Riga Food” konkurss notika piecās piena produktu grupās – pasterizētā piena, skābā krējuma, nenogatavinātā saldpiena siera, kā arī Krievijas un Holandes puscieto sieru grupās. Par labākā produkta nosaukumu, medaļām, atzinības rakstiem un naudas prēmijām šogad sacentās 12 Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi ar 35 paraugiem.

Pasterizētā piena konkursā tika noteikts labākais Latvijā ražotais pasterizētais piens ar tauku saturu 2,0–2,9%. 1.vietu, starptautiskās izstādes „Riga Food 2012” zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu saņēma AS „Latgales piens” par pienu ar tauku saturu 2,0% (meistars – Olga Ivanova). 2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma AS „Tukuma piens” par pienu ar tauku saturu 2,0 % (meistars – Agita Vāne). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma AS „Lazdonas piensaimnieks” par pienu ar tauku saturu 2,5 % (meistars –Dzidra Žerbiņa).

Skābā krējuma konkursā tika noteikts labākais Latvijā ražotais skābais krējums ar tauku saturu 25%. 1.vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu saņēma AS „Valmieras piens” (meistars – Aina Birnbauma). 2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma PKS „Straupe” (meistars – Gunta Tetere). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma AS „Lazdonas piensaimnieks” (meistars – Dzidra Žerbiņa).

Savukārt siera konkursā par “Riga Food 2012” medaļām cīnījās piensaimnieki, kas ražo nogatavinātus Krievijas un Holandes puscietos sierus.

Holandes puscieto sieru kategorijā 1.vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu saņēma AS „Smiltenes piens” par nogatavināto puscieto Holandes sieru ar tauku saturu 45% (meistars – Vita Puriņa). 2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma AS „Trikātas siers” par nogatavinātu puscieto sieru „Trikantālers ar amoliņu” 45% (meistars – Renārs Tumens). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma AS „Cesvaines piens” par nogatavinātu puscieto Holandes sieru ar tauku saturu 45% (meistars – Raimonds Līcītis)

Savukārt Krievijas puscieto sieru kategorijā 1.vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu saņēma AS „Smiltenes piens” par nogatavinātu puscieto Krievijas sieru ar tauku saturu 50% (meistars – Gundega Balode).2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma AS „Cesvaines piens” par nogatavinātu puscieto Krievijas sieru ar tauku saturu 50% (meistars – Mārīte Zadorožnaja). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma AS „Trikātas siers” par nogatavinātu puscieto sieru „Premium” ar tauku saturu 50% (meistars – Renārs Tumens.)

Šogad notika arī nenogatavinātā saldpiena siera konkurss, kurā varēja pieteikt visu veidu nenogatavinātos saldpiena sierus, izņemot kūpinātos. Šajā grupā neietilpa uz biezpiena bāzes gatavoti svaigie sieri, termizētie un kausētie produkti.

Konkursā par labāko nenogatavināto saldpiena sieru 1.vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu ieguva AS „Valmieras piens” (meistars – Baiba Ostašova). 2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma AS „Latgales piens” (meistars – Irēna Veidiņa), savukārt 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma SIA „Elpa” (meistars – Lotars Rudītis).

Konkursa uzvarētājus sveica Zemkopības ministre Laimdota Straujuma, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības „BT1” ģenerāldirektors Viesturs Tīle.

Kā uzsver „Latvijas Piensaimnieku Centrālās Savienības” valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, “jau tradicionāli visi iesniegtie produktu paraugi tika vērtēti ļoti skrupulozi. Pirms sensorās vērtēšanas produktus gan ķīmiski, gan mikrobiologiski testēja Valsts zinātnitniskā institūta „Bior” laboratorijās. Tikai pēc testēšanas rezultātu saņemšanas, autoritatīva žūrija vērtēja to garšu, smaržu, konsistenci u.c. īpašības. Produktu testēšanas un vērtēšanas rezultāti liecina, ka Latvijā ražotie un konkursam iesniegtie piena produkti ir augstas kvalitātes un dabīgas izcelsmes, tie izgatavoti no īsta piena. Produkta vietu pārsvarā izšķīra viena vai divu punktu starpība. Ar pārliecību varu apgalvot, ka mūsu zemē ražotie piena produkti atbilst visiem noteiktajiem standartiem un prasībam, par ko liecina arī eksporta apjoma stabils kāpums pēdējā gada laikā.

„Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienība” ik gadu izstādē „Riga Food” rīko piena produktu konkursus, kas ir guvuši ievērojamu piensaimnieku atsaucību, kā arī profesionāļu un gardēžu novērtējumu.